Spår av illegal jakt

Det är jaktsäsong i de svenska skogarna som pågår, men att få jaga kräver en licens och tillåtelse – och nu har man hittat spår efter illegal jakt i Dalarna tack vare blodspår.

varg (2)Årets jakt är igång med full fart och jägarna trängs ute i skog och mark för att finna jaktlyckan. Men något att tänka på när man ska jaga är att det krävs en hel del från jägaren både innan och under jakten. Till exempel är det inte tillåtet för vem som helst att ge sig ut med gevär och jaga, man måste ha jaktlicens och ha tillåtelse att jaga. Sen får man heller inte jaga precis hur man vill även om man har sin licens och allt annat klart för sig – varje år bestämmer nämligen länsstyrelserna om hur många djur som får skjutas på vilka olika platser, så det gäller att hålla sig inom ramen också för att undvika överjakt. Men tyvärr finns en hel del laglösa människor ute i naturen, och det är något som märks av när man upptäcker hur det utövas illegal jakt lite här och var. Det är nämligen vad man funnit spår av i Dalarna.

Naturbevakare fann blodpölar

Något som Svensk jakt skriver om är hur naturbevakare i länet hittat blodpölar och vargspår nära invid en skogsväg och här hade någon även försökt att dölja detta med hjälp av granris. Men saken är tydlig: här har det troligtvis jagats varg illegalt. Vad man även kunde se var nämligen just vargspåren och sedan även små snöhögar där någon tycks ha försökt att dölja spåren från blodet. Likaså uppger länsstyrelsen att man även funnit tydliga tecken på att aktiv jakt försiggått här då man även sett bilspår. Även kammaråklagare Åse Schoultz har uttalat sig och hon menar att detta är vad som finns kvar av en vargtik som här ingick i ett nyskapar och revirmarkerande vargpar.

Ganska säkra

I dagsläget säger man dock inte definitivt att det är illegal vargjakt det handlat om här, men att man är ganska så säker på att det är vad som skett. Hade man inte varit så pass säkra som man är hade man inte gjort en polisanmälan i ärendet och det har man gjort. Därför är både åklagare och polis i full gång med att samla in bevismaterial och vittnes mål nu – så om du har någon information om händelsen får du gärna kontakta polisen i Dalarna och delge din information.

Post Navigation