K9 Nosework

Sugen på att hitta på något roligt och annorlunda med din hund? Testa nya hundsporten K9 Nosework som fått stort genomslag i Sverige.

Att ta hand om och skämma bort sin hund är vanligt bland hundägare. Men vanligare är att umgås med sin jycke sportsammanhang. Men i sporter som Agility gäller det att både hund och hundförare är i toppform och när det kommer till lydnadsövningar är det träning och disciplin som gäller. Så när man inte känner sig manad till dessa, vad ska man då hitta på? Ett hett tips är att pröva på den nya amerikanska hundsporten K9 Nosework som går ut på att hunden ska nosa fram tre olika dofter vilka är lavendel, lagerblad och eukalyptus. Och allt hunden och hundföraren behöver göra är att nosa fram rätt doft, bus enkelt.

Stort genomslag

Sporten K9 Nosework är relativt nu i Sverige men det är många som fattat tycke för den. Till exempel skriver Göteborgs-Posten om hur sporten växer och att planen är att bli lika stor, om än större, som Agility – och inom några år hoppas sportens entusiaster att man även ska kunna hålla SM i sporten. Och anledningen till att sporten är så populär är enkel att förstå, sporten i sig själv är enkel. Det är inte samma press om disciplin som i lydnadssporter eller samma fysiska ansträngningar som det är i Agility, här gäller det att nosa fram doften på så kort tid som möjligt utan att hunden blir distraherad.

Hur går en tävling till?

När det är dags att tävla i Nosework är det en tops som doppats i ett doftämne som göms undan i olika svårighetsgrader som sedan ska hittas, och den hund som är snabbast på att lokalisera doften vinner. Vanligtvis består tävlingen i olika moment med olika svårighetsgrader och man brukar även tävla på olika platser så som genom inomhus-, utomhus-, fordons- och behållarsök.

Post Navigation