Jaga med hund

Visst finns det många saker som man som hundägare kan ägna fritiden åt tillsammans med sin jycke – men har du funderat på att testa att jaga med hund? Det finns många typer av jakt med hund, fler än vad man kanske tror, och dessa tänkte vi reda ut idag.

Jägare jakthund litenAtt jaga kräver att jägaren har rätt jaktkläder och tillbehör, men ska du jaga med hund behöver även vovven rätt utrustning. Till exempel kan det vara bra att utrusta hunden med såväl hundpejl som spårsele och även en signalväst så att andra jägare tydligt ser att det är en hund och inte en varg eller vilt. Men något som man ska hålla i minnet är att det krävs både energi och tid om man vill lära sin hund att jaga, hundar är naturliga jägare men det krävs disciplin för att hunden ska klara av att jaga rätt typ av djur och sedan släppa ifrån sig djuret till sin husse eller matte. Men detta är inte allt man måste hålla i minnet – det finns även en hel del regler som ska efterföljas, och de flesta utav oss är medvetna om att det krävs att en jägare har jakt- och vapenlicens för att denne ens ska jaga överhuvudtaget.

Många regler om jakt och jakt med hund

Det finns inte bara olika former av jakt med hund utan det finns även en hel del lagstadgade regler om jakt och just med hund hittas dessa regler i Jaktförordningen (1987:905) som bland annat föreskriver vilka perioder det är tillåtet att jaga med hund, vad hunden får jaga och vart någonstans hunden får vara med i jakten. Och det finns även en hel del delade åsikter i frågan om hur hunden ska få vara med på jakten. Till exempel skriver Sveriges Radio om hur Rovdjursföreningen och Djurskyddet i Sverige ifrågasätter användandet av lösspringande hundar i jakt då de menar att det oansvarigt att släppa lös jakthundar – framförallt när det finns varg och vargrevir på jaktområdet eftersom att detta vållar att hundarna blir attackerade relativt omgående och skadas eller rent av dödas. Dock får föreningarna inte medhåll av Svenska jägareförbundet som vill ha kvar löshundsjakten som menar att jägarna inte kan sköta viltvården om hundarna inte får jaga lösa. Och i Sverige är det just med lösa jakthundar som man brukar jaga och så vill alltså jägareförbundet att det ska förbli. Men man ska dock inte tro att det är ett gäng galan hundar som jagar fritt när man tala om lösa jakthundar – det finns många olika former av sätt att jaga med hund och Jägarnas Riksförbund listar följande:

  • Drivande hund – används främst vid jakt på rådjur, hjort och småvilt.
  • Ställande hund – används vid älgjakt och kan användas vid jakt på älg och det är hunden som söker upp viltet och skäller när djuret står still eller rör sig långsamt så att jägaren uppmärksammas.
  • Bandhund – hunden leder jägaren till viltet.
  • Stående hund – används vid fågeljakt på så vis att hunden spårar fågeln markerar tyst genom att stå och visa riktningen med nosen.
  • Stötande hund – hunden vallar viltet mot jägaren.
  • Attackerande hund – får endast användas vid eftersök på uppenbart skadat vilt och syftet är endast att förkorta viltets lidande.

Golden retriever Hemavan liten

Post Navigation