Info om schäfern

Ordet ”schäfer” kommer från tyskans ”herde”. Rasen är en av flera raser i gruppen vallhundar, som alla är tyska. (Det finns fortfarande får som vallas av schäfrar i just Tyskland, och de hundarnas stamtavla går oerhört långt tillbaka i tiden.) Man räknar inte in vita hundar bland schäfrarna.

De avlades ursprungligen i USA, men sen har de godkänts även i Schweiz och så vidare. De flesta schäfrar är bruna med mörkare (oftast svart) svans och svart nos. De har också ett svart ”tryck” på ryggen. Schäfern är en klassisk arbets- och sällskapshund, som dessutom är världens populäraste hund. Däremot behöver den väldigt mycket dressyr för att enbart vara en tillräckligt bra sällskapshund. Den mår inte särskilt bra om den inte får arbeta. Tyvärr har schäfrar ofta olika hälsoproblem, i stil med allergi eller ledproblem.
I övrigt är schäfrar kända för sitt jämna humör, sin godlynthet, sina goda nerver och sin självsäkerhet. Den är generellt uppmärksam och följsam, vilket gör den till ett bra sällskapsdjur. Den har också mycket mod och kamplust, så det är verkligen den bästa av hundar.

Post Navigation