Årets jakt igång

Det är jaktsäsong och ute i våra skogar befinner sig massor av jaktglada hundar och jägare. Till och med ishockeykaptener finns att hitta ute i vildmarken. Men vad är bra att ha när man är på jakt egentligen? Och vilken är den populäraste hunden att ha med sig?

wood-nature-sunny-forest-largeÅrets älgjakt för inleddes igår och många är de som länge har sett framemot premiären. Inte minst Brynäskaptenen Jacob Blomqvist som laddade upp inför ett Leksandsmöte med att vara ute i skogen med bössa, korv och sina tre hundar. Även om dagen inte bjöd på något vilt var det enligt hockeykaptenen värt att bara komma ut i skogen lite och sträcka på benen, något han säger till DT.

Vad är bra att ha med sig på jakten i form av tillbehör och mundering? Jaktutrustningen hittar du på Fähallen Jakt bland annat. Och detta är allt från:

  • Jaktkläder i överdelar och underdelar
  • Kängor och stövlar
  • Jaktradio och annan elektronik
  • Jaktryggsäckar och lockpipor
  • Hund- och friluftsutrustning

Jämthunden är populär i jakt

Sedan är det givetvis av vikt att man har en hund med sig, och gärna en som är både avlad och tränad för jakt. En jaktras som är väldigt populär är just schäfern. Men enligt en artikel i Svensk Jakt ökar jämthundarna markant i statistiken när det kommer till rashundar som jagar. Svenska Kennelklubben tror att ökningen till viss del beror på att det blir vanligare med vildsvinsjakt och där är just jämthunden väldigt användbar. Jämthunden är dock även poppis att ha för älgjakt, så det är en ganska allsidig ras när det kommer till kritan. Det man vill ha av en jaktras är bland annat att den ska vara oöm och robust. Den vanligaste hundrasen i Sverige är alltjämt labrador retriever följt av just jämthund, sedan kommer golden retriever och på fjärde plats befinner sig just ni schäfern.

Det gäller alltså att se upp om du ska ut i skogen just nu, i alla fall om du har klövar och mule. Som privatperson får man dessutom gärna ha på sig reflexväst för att tänka lite extra kring sin egen säkerhet. Mer om detta går att läsa om i Sveriges Radio.

Post Navigation