Agility VM

Det finns många aktiviteter man kan ta med sin hund på, såsom till exempel att jaga med hunden som vi tidigare skrivit om, men få aktiviteter är så populära som hundsporten Agility – som dessutom har sitt alldeles egna VM.

Tidigare har vi Agility hoppskrivit om hur man kan ta med sig sin hund på jakt om man är sugen på att hitta på nya aktiviteter med sin hund, och visst är det många som gör det. Men det är fullt så många fler hundägare som väljer att ta med sin hund och utöva hundsporten Agility. Den sporten lockar flera tusentals hundägare och hundar varje år, bara år 2014 var det till exempel 5 000 hundar som tävlade aktivt. Och ett gäng hundägare av dessa är också en av landets allra främsta team i tävlingen. Det är något som Sveriges Radio skriver om och intervjuar 37 åriga Jenny Damm, som tävlat Agility sedan år 1997, inför 2015-års VM-tävling. Hon har dessutom varit med i varit i landslaget sedan 2000 och år 2014 kammade hon och den då treåriga bordercollietiken Lily ett VM-silver – och för 2015 års tävling låg siktet på guld inför tävlingarna som då avgjordes i Italien på hösten.

Intresset ökar

Till tidningen säger Jenny hur det i en Agility tävling kan hända vad som helst. Det går fort och många av hundarna och hundförarna är erfarna och framförallt duktiga på vad de håller på med. Men trots detta var fokus på att hon och Lilly skulle göra sitt bästa. Hon har trots allt ett guld i bagaget eftersom hon 2001 faktiskt tog segern i VM, så är det någon som vet vad som krävs så är det hon. Hemma, på lagets bana i Öinge, har hon till exempel en hel bana av hopphinder, slalompinnar, balanshinder och tunnlar att öva på där hundarna ska springa över, genom och i – precis som man gör i en riktig tävling. Därför är hon också där nästan varje helg med sin hund och tränar. Men hon är långt från ensam. För tidningen berättar hon att hon förr behövde åka längre hemifrån för att hitta en lämplig bana att tävla på med tack vare att ointresset för sporten ökat har hon nu möjlighet att träna på en bana hon själv varit med och byggt på hemmaplan, så att intresset för sporten ökar för var dag som går är mycket tydlig. Så om man inte vill jaga med hunden eller vet en annan spännande aktivitet kan Agility vara väl värt att pröva – alla hundar är välkomna då tävlingar finns för olika storleksklasser och raser.

Post Navigation